Sökmotoroptimering består av två huvuddelar;

On-page, som du påverkar själv via din hemsida.

Off-page, extern länkning till din hemsida.

När det gäller off-page optimering får man som oftast ta hjälp av företag med specialkompetens och det kostar pengar. Något som man definitivt ska satsa på efter noggrann planering och genomgång om vilka sökord man tänkt satsa på, inom vilket geografiskt område och hur mycket man tänkt lägga på det.

Zenith Optimedia beräknar att den svenska reklammarknaden ökar med 11,7 procent i år (2011), i förhållande till förra året. Internet står för den starkaste ökningen under de kommande två åren och beräknas öka med 8,5 procent under 2012 och 5,6 procent under 2013.
Dagensmedia 2011-10-04

Det jag har tänkt ta upp här är on-page optimeringen där det finns flertalet delar som man själv kan påverka genom att tänka igenom själva innehållet på sidan och HTML-taggarna.

Innehållet

Text

Det som sökmotorerna verkligen sätter stort värde på. Relevant och välskriven text är nyckelord att tänka på,  en massa ordbajsande är  något som varken dina besökare eller sökmotorerna uppskattar.

Försök tänka på att dela upp texten i stycken och med underrubriker, det gör det lättläst och överskådligt.  Överdriv inte med sökord i texten, att nämna sökorden en eller två gånger i texten räcker gott och väl.

Bild

Sökmotorerna kan inte se bilderna, så man måste hjälpa till och det gör man med alt-attributet i img-taggen. På detta sätt hjälper man både sökmotorerna och de som är synskadade.

Img-taggen ser ut så här (med alt-attributet): <img src=”(adress till bilden)” alt=”(beskrivning av bilden)” />.

Beskrivningen kan du hålla kortfattad och koncis, ex en bild på röd bil kan man då skriva ”Den röda Ferrarin vi såg på St. Eriksplan”. Detta beskriver bilden mycket bra och gör att sökmotorerna gör bilden sökbar.

HTML-taggarna

Titel-taggen

<title>…</title>
Är placerad i head-taggen.
Bör hållas kring 60 tecken inklusive mellanslag.
Google använder som oftast titel-taggen som rubrik vid sökresultaten. En bra sak att tänka på är att använda en kort mening.

Meta beskrivning

<meta name=”description” content=”…” />
Är placerad i head-taggen.
Bör hållas till 150 tecken inklusive mellanslag.
Har ingen direkt inverkan på sökresultatet (varierar beroende på sökmotor) men det används som oftast som beskrivning för hemsidan, texten placerad under länken vid sökresultatet.

Meta nyckelord

<meta name=”keywords” content=”…” />
Är placerad i head-taggen.
Används inte alls av Google (enl. Matt Cutts) finns dock några sökmotorer som fortfarande använder det. Håll dig kort, endast sökord som är relevant för sidan, inga dubletter och separera med kommatecken och mellanslag.

Huvudrubriken

<h1>…</h1>
Används i textinnehållet.
En av de viktigaste ställena att se över! Se till att bara använda en huvudrubrik/ sida och ha ett relevant sökord i huvudrubriken. Tänk på att ha den högt upp på sidan.

Underrubriker

<h#>…</h#> (byt ut # med ett nummer mellan 2-6)
Används i textinnehållet.
Bra för besökarna är att ha texten uppdelad i underrubriken och även för sökmotorerna då du kan lägga in relevanta sökord i dessa underrubriker. Rekommenderat är att inte ”spamma” med ett och samma ord genom alla underrubriker utan att välja, tänk på att det inte ska se konstigt ut. H4 till H6 har inte lika hög relevans för sökmotorerna.